Ondertussen … in Duinkerke

Ja, de situatie is nog steeds aan de gang.

VZW Humain, die al meer dan 7 jaar actief is in het gebied, bericht dat ook anno 2023 nog steeds honderden mensen in erbarmelijke omstandigheden kamperen in Duinkerke — ja, ook in putje winter. Nog steeds een “jungle,” alleen eentje die zo goed mogelijk wordt weggestopt zodat zo weinig mogelijk mensen ervan weten. Een schandvlek van Frankrijk die liefst zoveel mogelijk wordt uitgewist.

Ik voel me gefrustreerd. Al een tijdje weer.
Met COVID en de oorlog in Oekraïne was ik een hele tijd afgeleid en was mijn focus elders nodig. Maar nu kriebelt het weer om een handje toe te gaan steken — alleen… het is niet meer zo evident. De wereld is veranderd. Ik ben ook veranderd. De vluchtelingen en transmigranten die zich in Duinkerke bevinden zijn volledig in de obscuriteit beland. Als vrouw alleen is het bovendien geen sinecure om daar te gaan helpen — het is er niet veilig.

Ik wacht af… ongeduldig.
Wie weet komt er weer een opportuniteit om iets te kunnen doen.
Dan denk ik aan de uitspraak die ik zo vaak heb gehoord in het verleden: Insjallah — als God het belieft 🙏🏻

(© foto door VZW Humain – 28 december 2022)

Geef een reactie