Die keer toen we hulpgoederen naar Griekenland stuurden…

Ik herinner het me nog alsof het gisteren was… Het verzoek kwam van Ifty, een goede vriend van ons.

Hij werkte als kok in een Britse street-kitchen en kwam zo in Calais terecht om te koken voor vluchtelingen. En later ging hij naar Griekenland om een handje toe te steken in de vluchtelingenkampen op het eiland Chios.

Of we hem konden helpen. Er was namelijk dringend nood aan regenponcho’s en reddingsdekens. Elke dag kwamen er meerdere boten aan op de Griekse eilanden en die mensen kwamen meestal doorweekt, verkleumd en getraumatiseerd aan land.

We hielden een kleine inzameling. Met ons bedrijf legden we een groot bedrag bij. Honderden stickers plakten we erop: “Sponsored by Espavo VOF”. Een tweeduizendtal items. Het lijkt veel, maar daar komen ze slechts een paar dagen mee toe. Beter dan niks?

We hadden in totaal 5 grote kartonnen dozen klaargemaakt. Bij FedEx binnengebracht en hup, daar gingen ze. Een week later arriveerden ze in Samos, het Griekse eiland waar op dat moment de nood het hoogst was.

Op 6 november 2015 gingen de regenponcho’s en reddingsdekens de post op. Nu, exact twee jaar later is de situatie voor de vluchtelingen in Griekenland nog steeds schrijnend. Anders, maar minstens zo schrijnend. Weinig toekomstvooruitzichten. De media zwijgt.

We lezen via betrouwbare bronnen dat er een kleine 9000 vluchtelingen nog steeds vast zitten op de eilanden Samos en Lesbos. In een ruimte die slechts plaats biedt voor 3000 mensen. De winter staat voor de deur en daar zijn ze niet op voorbereid.

Velen van hen zitten al ruim 19 maanden op de eilanden vast. De Griekse overheid heeft aangekondigd dat zo’n 2000 vluchtelingen zullen worden verplaatst. Alweer… beter dan niks?

Ook op Chios, Kos en Leros zitten nog duizenden vluchtelingen te wachten op een kans om zich te vestigen in Europa. Waaronder 1800 kinderen. Jawel!

Het excuus van Europa? De Turkije-deal.
Die stelt Europa in staat vluchtelingen vast te houden zolang dat nodig is, totdat blijkt dat zij rechtmatig asiel in Europa kunnen aanvragen. Of niet… dan worden ze teruggestuurd.

Geef een reactie