Nieuw projectje in Alveringem

Eindelijk!
Na jaren te hebben stilgelegen, omdat Fedasil Koksijde sloot en daarna minder toegankelijk werd voor vrijwilligers, en nadat de situatie in Duinkerke te gevaarlijk werd om als onafhankelijke vrijwilliger alleen te gaan helpen in de kampen, heb ik een nieuw projectje, dankzij een uitnodiging van Fabienne via Vineyard Kerk Veurne.

Vanaf nu is het mijn plan om zo goed als elke vrijdag mee te gaan helpen in het “winkeltje” in de kapel van Fedasil Alveringem. Het centrum is nog niet zo lang open (van de late zomer van 2023) en vangt vluchtelingen op die hervestigd worden. Zij hebben dus goedkeuring van asiel gekregen via een ander land (het eerste land van aankomst, meestal een buurland van de conflictgebieden), waarna ze gericht worden overgebracht naar Europa, met dus een gedeelte voor België.

Deze mensen ervaren dus niet dezelfde situatie als de vluchtelingen die op eigen houtje Europa bereiken. In principe hebben deze mensen al een goedkeuring en wachten ze dus om zich te kunnen hervestigen in België. Gedurende de tijd dat ze nog geen vestigingsplaats hebben, verblijven ze tijdelijk en kort in het opvangcentrum.

Het is dan ook een totaal andere manier van werken. Alhoewel deze mensen dus wel in het opvangcentrum verblijven, en het zijn vaak gezinnen met kinderen, is hun komst dus gepland. Dat maakt ook dat we in het “winkeltje” weten wie wanneer aanwezig zal zijn.

Wat doen we in het “winkeltje?”

In de kapel van het opvangcentrum is dus ruimte voorzien voor de mensen die tijdelijk worden opgevangen om zichzelf van kleding te voorzien. De ruimte is dan ook ingedeeld als een soort gratis “winkeltje” waar de mensen uit het centrum een pakketje kledij kunnen krijgen, dat ze ter plaatse kunnen passen en daarna meenemen.

Als vrijwilligers sorteren wij dus de gedoneerde kledij — en zowat elke dag komt er wel een nieuwe lading binnen — en structureren wij de kledij zo dat we de mensen makkelijk aan kledij kunnen helpen. De voorkant van de kapel ziet er dan ook echt uit als een tweedehands kledingzaak met op maat gesorteerde kledij met verschillende afdelingen: mannen, vrouwen, tieners, kinderen en baby’s.

Achteraan in de kapel worden de gedoneerde goederen verzameld, ruw gesorteerd en dan zo goed mogelijk fijner gesorteerd, waarvan een deel in dozen gaat voor opslag (bv. momenteel ligt vooral de zomerkledij in opslag) en het andere deel in het “winkeltje” wordt opgehangen en klaargelegd.

Daarnaast helpen vrijwilligers ook de mensen van het centrum met het vinden van de juiste en gepaste kledij en wordt alles netjes bijgehouden op papier, want de vluchtelingen hebben recht op een aantal stuks. Er is ook een paskamer voor de mensen om ter plaatse te kunnen passen.

Start van een nieuw projectje

Vandaag was dan ook mijn eerste keer dat ik langsging om mee te helpen. Er was net een hele doos juweeltjes aangekomen met ook enkele ophangsysteempjes om ze te kunnen showen. Ik ben toch wel bijna twee uur bezig geweest met het sorteren van de oorhangers op kleur en die dan op te hangen aan het systeem. Daarna volgden nog enkele armbanden, broches en halskettingen.

Juwelen zijn natuurlijk geen noodzakelijk goed, maar het doet de mensen natuurlijk wel deugd dat ze er mooi kunnen uitzien. En zo zijn er wel wat extra accessoires te vinden in het winkeltje: handtassen, mutsen, waaronder ook barets, mooie sjaals en doeken (sommigen allicht ook bruikbaar als hijab). Er zijn ook heel wat schoenen, van sportief tot gekleed.

De bedoeling is dat ik toch elke vrijdag ga proberen te gaan helpen. Dat zal me allicht niet elke vrijdag lukken, omdat ik ook nog mijn klanten-agenda geregeld moet krijgen, maar al is het maar voor een uurtje, dat kan al een verschil maken. Het is ook een hele fijne sfeer in het centrum en in de kapel, helemaal anders dan het minder toegankelijke Koksijde van indertijd (en Koksijde gaat in juni definitief sluiten trouwens).

Interessant om te weten

Met regelmaat rijd ik de grote baan van Veurne helemaal af naar Ieper, als ik op bezoek ga bij mijn ouders of een namiddagje Zonnegloed heb gepland. Dan kom je voorbij zo’n griezelig oud gebouw tussen de bomen, dat lijkt op een sanatorium uit een horrorfilm. Er staat aan de ingang ook een foto van vroeger, zichtbaar vanaf de straat, wat het nog meer een lugubere vibe geeft.

Ik wou altijd al eens binnengaan in dat gebouw. En ik had dus helemaal niet door dat daar nu het opvangcentrum huist. Eind 19de eeuw deed het blijkbaar dienst als rustoord (Godshuis Clep). In de Eerste Wereldoorlog werd er tijdelijk een veldhospitaal ingericht, waar maar liefst meer dan 1300 gewonde militairen zijn overleden.

Tot 2014 verbleven er oudjes om hun oude dag te beleven. Daarna werd het tijdelijk gebruikt als opvang voor dak- en thuislozen. En sinds 2023 is het nu dus een opvangcentrum voor vluchtelingen van Fedasil.

Het is dus een gebouw met een serieuze geschiedenis. En ik vraag me wel af, nu ik voor de eerste keer ben binnen gegaan, of de geesten van overleden militairen er nog rondwaren. Het gebouw ziet er langs de buitenkant weliswaar griezeliger uit dan langs de binnenkant 😅 Maar toch… ik weet niet of ik daar zo even ’s nachts zou willen verblijven…

Gezocht!

Momenteel zijn we nog op zoek naar paspoppen: eentje voor dameskledij en eentje voor kinderkledij.
Heb je er eentje te geef, laat het me zeker weten. Contacteer me: daisy@geengrenzen.be.

Fedasil Alveringem site: https://www.fedasil.be/nl/alveringem
Fedasil Alveringem Facebookpagina: https://www.facebook.com/fedasilalveringem

Geef een reactie