Hulp voor Oekraïne

Het is weer zover. Iets meer dan 6 jaar geleden stonden Kevin en ik nog in de modder van de vluchtelingenkampen in Noord-Frankrijk.

Vandaag de dag zetten wij ons in voor humanitaire hulp voor Oekraïne op grassroots-niveau.
Een collega van Kevin, Anna, is Oekraïense en helpt ons vertalen en coördineren.

Momenteel werken we samen met twee Oekraïense burgerinitiatieven:

  • eentje in Incourt bij Waver voor hulp aan vluchtelingen aan de Poolse grens (voornamelijk vrouwen, kinderen, ouderen en hun huisdieren);
  • eentje in Denderleeuw voor hulp aan Oekraïeners die achterblijven in hun land (voornamelijk mannen).

Wij zamelen momenteel hulpgoederen in, alsook donaties.

Momenteel hebben we al 600 nooddekens (gesponsord door ons bedrijf), meerdere dozen vrouwen- en kinderkledij (dankzij een vrijgevige Gentse winkeluitbater), 120 kg hondenvoer en 40 kg kattenvoer (dankzij donatie-geld) kunnen meegeven.

We hebben momenteel nog zo’n €1500 aan donaties over, waarvan een groot deel zal worden gespendeerd aan medische benodigdheden, met dank aan onze apothekeres in Moere voor het helpen opstellen van een lijst en het leveren.

Maar deze mensen hebben nog veel meer nodig.
Het voordeel van een grassroots-initiatief is dat burgers zich inzetten om burgers te helpen.
De hulp van grote NGO’s komt namelijk veel trager op gang en daarbij hebben we niet altijd transparantie over wat er precies met het donatiegeld gebeurt.

We hebben contact met Anna in Brussel, die dagelijks in contact staat met Oekraïense chauffeurs om hulpgoederen af te halen en naar Oekraïne te brengen.

Geef een reactie