Pianoles

Regelmatig geef ik gratis pianoles in het opvangcentrum van Fedasil Koksijde.

Voor enkele vluchtelingen is dit een fijn tijdverdrijf op de meestal erg saaie dagen. Daarnaast zitten ze ook barstensvol talent. En is het fijn om elkaar nog beter te leren kennen. Muziek brengt mensen samen 🙂

Vandaag gaf ik weer les aan mijn meest gemotiveerde student: Abdul, uit Afghanistan. Hij is erg kritisch naar zichzelf toe. En oefent hard. Ik heb hem geleerd hoe hij ook piano kan oefenen wanneer hij niet in het muzieklokaal kan. En elke les weer opnieuw ging hij met grote stappen vooruit.

Maar de pianoles is ook een moment bij uitstek om met elkaar te praten. Want iedereen moet wel eens “z’n ei” kwijt. Hij vertelt vaak over vroeger en vraagt me honderduit over onze cultuur, onze gewoonten, over mijn familie en over hoe ik thuis leef. Hij vertelt me over zijn dromen en zijn angsten. Je voelt gewoon dat de muziek en het samen werken aan zijn pianospel, hem de ruimte geeft om ook zichzelf te kunnen zijn.

Oja, en bovenal… zijn Nederlands te oefenen. Hij deed een poging om mij ook wat Dari te leren, maar ahum… ik vrees dat hij een niet zo goede leerling aan mij heeft, haha. Ook mijn pogingen om Arabisch, Farsi en Koerdisch Sorani te leren bewogen mijn bereidwillige leraren tot tranen… van het lachen! Maar als het om muziek gaat, dan begrijpen we elkaar helemaal 😉

Geef een reactie