Gedachtenistuin Vluchtelingen

Gisteren brachten Kevin en ik een bezoekje aan de Gedachtenistuin Vluchtelingen in Westouter.
We zagen namelijk een artikel in VRT NWS dat een lokale hulporganisatie een stukje “vluchtelingenkamp” had nagebouwd en er informatie werd gedeeld over de actuele toestand in Duinkerke. Onze nieuwsgierigheid was gewekt en dus maakten we er een namiddagtripje van.

De Gedachtenistuin is aangelegd door de 11novembergroep uit de streek die de aandacht willen vestigen op de vluchtelingenproblematiek wereldwijd, maar ook specifiek verhalen wil delen van vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog.

De Gedachtenistuin bevindt zich aan de rand van het dorp, in het groen. Westouter kent een actieve geschiedenis met het opvangen van vluchtelingen tijdens de Wereldoorlogen. Het dorpje telde slechts 1300 inwoners in 1914, maar ze vingen meer dan dubbel zoveel vluchtelingen op in die tijd.
In de Gedachtenistuin kan je meer informatie vinden over de vluchtroutes die mensen tijdens de Wereldoorlog namen, alsook enkele verhalen lezen van vluchtelingen.

Kortgeleden werd daar nu dus ook een stukje actuele vluchtelingeninformatie toegevoegd. Een lokale hulporganisatie, bestaande uit vrijwilligers uit de streek, bouwden een klein stukje vluchtelingenkamp uit Duinkerke na. Er verblijven immers nog steeds 100den vluchtelingen in de Puythouck, in de rand van Duinkerke, waar ze in erbarmelijke omstandigheden leven, in de hoop de gevaarlijke oversteek te maken naar Groot-Brittannië, met de hulp van mensensmokkelaars.

Op een van de borden lezen we het schrijnende verhaal van de familie Irannezhad, die spijtig genoeg allemaal zijn omgekomen tijdens de oversteek naar Engeland. De kleine Artin spoelde aan op een strand in Noorwegen en zijn verhaal ging de wereld rond.

In de Gedachtenistuin hangen ook wat actuele foto’s van hoe het er momenteel aan toegaat in Duinkerke. Wat ons natuurlijk opviel aan het nagebouwde kamp is dat het afval en de modder ontbreekt. Het ziet er enigszins idyllisch uit in vergelijking met de werkelijkheid in de Puythouck. Maar het schetst zeker een beeld voor mensen die geen weet hebben van die schrijnende situatie.

De Gedachtenistuin is zeker een bezoekje waard. Toegang is gratis.
De tuin bevindt zich in de Hellegatstraat, 8954 Westouter, op wandelafstand van de kerk.
Meer info >

Daarna brachten we nog een bezoekje aan de kerk van Westouter, waar een tijdelijke tentoonstelling doorging over het vluchtelingenkamp Aida in Betlehem, alsook meer informatie over de hulporganisatie Alrowwad die daar werkzaam is.

Geef een reactie